Voor Boertien Vergouwen Overduin en in opdracht van de Provincie Overijssel verzorg ik in het voorjaar van 2021 een 2-daagse training Onderhandelen voor een groep trainees bij de Provincie Overijssel.

Vaak kom je in situaties waarin je invloed wil uitoefenen in een onderhandeling terecht: jij wil A, terwijl de ander juist B wil. Je probeert de anderen dan te overtuigen van jouw gelijk, maar zij gaan er net zo hard tegenin. Dan lijkt het al gauw alsof er maar twee opties bestaan: of je laat je doel varen, of je laat de situatie escaleren. Hoe kom je samen tot een oplossing waar je beiden tevreden mee bent, en waarbij je ook de samenwerkingsrelatie goed houdt?

In deze training krijgen de deelnemers inzicht in de structuur van onderhandelingen en in verschillende onderhandelingsstijlen. Ze gaat aan de slag met het voorbereiden, doelen stellen en het beïnvloeden van je gesprekspartner. Door te oefenen met onderhandelingsgesprekken (rollenspellen), onder andere met een acteur, leren ze dit effectief toe te passen.