Zaterdag 20 februari

Nee zeggen én de relatie goed houden

Een beleidsmedewerker milieu wil dat je meedoet in een project, terwijl het geen onderwerp voor jou is. Vanuit een politieke partij vraagt een medewerker jou om aan hun bijeenkomst deel te nemen, maar je hebt geen tijd. Je collega in de jongerenraad wil met jou samen die taak oppakken, maar je hebt daar niet zo’n zin in. Je vrienden stellen voor om met z’n allen nog even de stad in te gaan terwijl jij juist lekker naar huis wil. 
Dan wil je eigenlijk ‘nee’ zeggen, maar dat is lastig. Want je wil fijn met hem blijven samenwerken, je wil dat je band met die ander wel goed blijft. De verleiding is dan ook groot om toch maar ‘ok, vooruit’ te zeggen, terwijl je nu al weet dat je daar spijt van krijgt. Hoe blijf je bij je besluit, zonder dat je een chagrijnige collega, samenwerkingspartner of vriend krijgt? En wat doe je als hij aandringt?

Onderwerpen
  • Helder zijn over je besluit
  • Zorgen dat de ander je nee beter accepteert
  • Je grens bewaken bij aandringen

Dit onderdeel zullen we met een trainingsacteur werken, zodat je jouw praktijksituatie met hem/haar kunt oefenen. 

Omgaan met belemmerende gedachten

Soms weet je wel dat het verstandig is om ‘nee’ te zeggen. Of wil jij ook jouw mening geven over een onderwerp. Of die ander laten weten dat je baalt dat hij zijn afspraak niet nakomt. Maar daarmee is het nog niet zo makkelijk om die stap ook echt te zetten! Want wat nou als die ander je stom vindt, of een wijsneus of een zeurpiet? Of je voelt je schuldig – hij heeft ook al zoveel voor jou gedaan. En wie ben jij eigenlijk dat je je hiermee bemoeit?
Ook al zou je het willen en heb je de vaardigheid onder de knie, soms zeg je in de praktijk toch maar niet, omdat je gedachten en gevoelens je ervan weerhouden. Hoe ga je om met zulke belemmerende gedachten? Hoe zorg je dat je de stap zet om het wél te zeggen?

Onderwerpen:
  • Assertiviteit
  • Contact met de ander en met jezelf maken
  • Belemmerende en helpende gedachten